Handel, visserij en koopvaart bloeien in het vijftiende-eeuwse Enkhuizen. In de stad aan de Zuiderzee verrijst een monumentale kerk, met twee hallen en een toren van 75 meter. De meeste aandacht trekt echter het houten plafond, in 1485 volledig beschilderd met Bijbelse verhalen.
De Zuiderkerk is vol leven. Vijf eeuwen lang boeten de Enkhuizers er hun netten en laten er hun kinderen dopen. Ze trouwen en ze rouwen er. De sublieme gewelfschilderingen zijn stille getuigen. Ze verbeelden het laat-middeleeuwse geloof, dat steun biedt in het onzekere bestaan aan het water. De zee geeft en neemt. Het leven kan zomaar afgelopen zijn.
Restauratoren van de Universiteit van Amsterdam hebben digitale reconstructies gemaakt van de schilderingen, waardoor ze nu in hun oorspronkelijke kleurrijke schoonheid digitaal te bewonderen zijn.
Een hemel van hout schetst de achtergrond van dit unieke project. Het beschrijft de geschiedenis van de Zuiderkerk en Enkhuizen, de ontdekking van de schilderingen, de restauratie, de digitalisering, en hun betekenis als cultureel en religieus erfgoed. Alle gewelfschilderingen én hun reconstructies zijn in het boek afgebeeld met een toelichting van kunsthistorica Froukje Holtrop en dominee Carel ter Linden.
MET BIJDRAGEN VAN August den Hollander (theoloog en historicus religieus erfgoed) en Marchien den Hertog (historica).