Godfried Bomans – Sprookjesboek
Godfried Bomans
Illustraties Thé Tjong-Khing
‘Wie springt er niet een gat in de lucht als hij sprookjes van Godfried Bomans mag illustreren,’ schrijft Thé Tjong-Khing in het voorwoord van dit sprookjesboek, waarin hij zijn dierbaarste Bomans-verhalen bijeen mocht brengen. Hij koos zeventien fabuleuze verhalen waarvan sommige al bijna een mensenleven oud zijn.
Thé Tjong-Khing (Purworedjo,1933) koos de sprookjes uit op basis van hun licht-ironische toon en het donkere randje dat voor hem als illustrator onontbeerlijk is. Het resultaat van de samenwerking tussen beide grootmeesters bewijst hoe universeel en tijdloos deze sprookjes ook voor een nieuwe generatie lezers zullen blijven.
Voorwoord bij het boek
Ja, wie springt niet een gat in de lucht als hij sprookjes van Godfried Bomans mag illustreren? Ik was al fan sinds de middelbare school in Bandung, toen mijn scheikundeleraar vaak een verhaal van hem voorlas voordat de les begon. En begin jaren ’60 genoot ik van het radioprogramma Hou je aan je woord, waarin je die wonderlijke man kon horen toveren met taal. Ik hou van zijn ietwat ironische en quasi-ernstige toon en zijn heerlijk lange zinnen, waarvan je niet kunt raden waar ze naartoe gaan, maar die, net als de pootjes van een kat, altijd weer fluweelzacht landen. Van uitgeverij Sunny Home mocht ik mijn favoriete verhalen kiezen uit de inmiddels klassieke bundels van onze beroemdste sprookjesverteller Godfried Bomans (1913-1971).
Ik ben illustrator, dus ik koos ze op ‘illustreerbaarheid’. Ik heb niet zoveel met lieve verhalen, ik voel me prettiger bij donkere randjes. Daarom ben ik bij Bomans aan het goede adres. Het allerleukste is wanneer ik kans zie iets te tekenen wat niet letterlijk in het verhaal staat. Of dat ik het accent wat kan verschuiven. Zoals de nachtegaal in het verhaal ‘De rijke bramenplukker’ of het portret in ‘Prinses Stoepje’. Dat lukt echter niet altijd. Geen nood, want het is ook leuk als ik mijn ‘acteertalent’ kan tonen, zoals in ‘Juffrouw Prillewits’ en ‘De musicus en de rentenier’. Mijn meest beeldende Bomanssprookjes liggen nu voor u. Ik wens u veel lees- en kijkgenoegen.
Thé Tjong-Khing