Als de liefde, de nieuwe novelle van columnist, schrijver en scenarist Theodor Holman verscheen in augustus 2022 bij Uitgeverij Sunny Home.
‘Het is een tragikomische novelle,’ aldus Theodor Holman. ‘Het gaat over een man die redelijk goed heeft geboerd, maar zijn begrafenisonderneming van de hand doet omdat hij nog één droom wil waarmaken: een nieuwe vrouw veroveren om met haar door Europa te reizen. Maar net als hij verliefd dreigt te worden, krijgt hij bericht van zijn eerste jeugdliefde, die de ziekte ALS blijkt te hebben en wordt hij teruggeworpen in de tijd.
Wat is liefde, wat is vriendschap, wat is kunst en vooral: wat is de kunst van het leven?’
‘Als de liefde’ is een boek om te lachen en te huilen, met verrassende plotwendingen. Het speelt zich af in het ‘vrije’ artistieke milieu van de jaren zeventig en in het hier en nu.
Voor deze novelle ontving Theodor Holman de Hans Vervoort Prijs 2023. De jury over Als de liefde: 'Een bescheiden novelle, waarin grote thema’s op een welhaast achteloze manier aan de orde komen: liefde, dood, jeugd, verwachtingen, onzekerheid en afscheid. Een gescheiden zestiger verkoopt zijn begrafenisonderneming en wil in een verbouwde Volkswagen door Europa gaan reizen, maar dan niet alleen. Via een dating site en Facebook komt deze Henk bijna tegelijkertijd in contact met twee vrouwen. De ene zou hem een avontuur op de oudere dag kunnen bezorgen, de andere is een beroemd geworden beeldend kunstenaar die hem terugbrengt naar zijn jonge jaren, toen hij met haar op de kunstacademie zat. Intussen dient het nieuwe leven zich aan doordat Henks dochter een kind krijgt. Soepel en beheerst rijgt Holman dialogen en oneliners aan elkaar, over alle genoemde onderwerpen plus het vraagstuk of esthetiek een kunstwerk dateert of niet, en wat je uiteindelijk aan moet met een theorie over kunst. De dingen waar het op aan komt, in kunst en leven, kun je in weinig woorden af – als die woorden goed gekozen zijn. In Als de liefde beheerst Holman deze kunst, zoals in het hoofdstuk waarin de altijd weifelende Henk een geslaagde café-avond afsluit met: "Zodra we buiten waren in de Utrechtsestraat kuste ik haar. Kussen ging nog." In deze novelle liggen verdriet en hoop dicht bij elkaar, net als romantiek en relativering.'
Theodor Holman publiceerde tientallen boeken, waarin zijn ervaringen als zoon van ouders uit een Indisch milieu een belangrijke rol spelen.
Het eerste hoofdstuk