Van idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek naar idee naar boek

Focus! Click! Maria Austria – Photografin im Exil

Eindelijk is het zover. Bijna een halve eeuw na haar dood keert Maria Austria terug naar Wenen. Tussen 21 juni 2023 en 14 januari 2024 zullen ruim 200 foto's van haar te zien zijn in het Jüdisches Museum Wien aan de Dorotheergasse nummer 11. Het museum toont in de eerste plaats een selectie van de vintage foto's die zij tussen 1933 en 1936 maakte tijdens haar opleiding aan de Graphische Lehr- und Versuchsanstalt te Wenen; en een aantal modeportretten die ze voor haar zus Lisbeth maakte toen zij tussen 1937-1941 samen 'Model und Foto Austria' in Amsterdam runden. Daarnaast zijn de foto's te zien van een bezoek aan Wenen in 1960, en haar foto's in Salzburg tijdens de Salzburger Festspiele in 1956. Vanzelfsprekend besteedt het museum ook ruime aandacht aan de Achterhuisfoto's die zij in 1954 voor Otto Frank maakte, en aan haar beide Israëlreizen in 1965 en 1967.

Speciaal voor deze tentoonstelling schreef Martien Frijns een essay, getiteld "Ich bin Fotografin, kein Künstler" over het Amsterdamse leven van Maria Austria met speciale aandacht voor Het Achterhuis en haar avantgardistische muziek-, dans- en experimentele theaterfotogafie.

Curator Andrea Winklbauer belicht in een essay Austria's Weense jaren en een bezoek dat de fotografe in 1960 aan de stad bracht en uitvoerig documenteerde in een fotoreportage.

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt er een catalogus (128 pagina's in kleur; Duits-Engels), met meer dan tweehonderd foto's, en met de essays van Andrea Winklbauer en Martien Frijns.

De jonge fotografe Maria Austria aan het werk (±1929).